Negativna svetlost


Izložba umetničkih radova Srđana Šarovića „Negativna svetlost” biće otvorena u utorak, 27. aprila u Kulturnoj stanici Svilara, uz nastup jedne od vodećih pijanistkinja sa prostora istočne i jugoistočne Evrope Branke Parlić.

Otvaranje ćete moći da ispratite onlajn na Fejsbuk stranici Kulturne stanice Svilara od 18 časova, zbog epidemioloških mera i ograničenog broja ljudi u zatvorenom prostoru.

Izložba Srđana Šarovića, stručnog saradnika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, predstavlja seriju crteža apstraktne figuracije galerijskog formata u tehnici ulja na papiru, apstraktnih slika velikog formata u kombinovanoj tehnici, kao i video o radu. Navedena dela su deo doktorskog umetničkog projekta Srđana Šarovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Projekat „Negativna svetlost” predstavlja iskustvo rata i posledice tog iskustva na ličnost umetnika, ali i na celokupno društvo, kulturu i umetnost. Fokusiranjem negativne svetlosti, autor postavlja pitanja o njima i daje nova i konstruktivna rešenja u pogledu razračunavanja sa traumatičnim posledicama.

Otvaranje izložbe na svojevrstan način će upriličiti i jedna od vodećih pijanistkinja posvećenih izvođenju nove muzike minimalizma i postminimalizma, iz druge polovine 20. i prve decenije 21. veka Branka Parlić. Novosadska akademska muzičarka izvešće Trois Gymnopédies, tri klavirske kompozicije francuskog kompozitora i pijaniste Erika Satija.

Izložba će biti otvorena za javnost do 29. aprila, u periodu od 10 do 18 časova, a postavka će trajati do 4. maja. U sredu, 28. aprila, biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu, kao i upoznavanje i razgovor sa umetnikom u terminu od 18 do 20 časova.