EU za pritupačne javne ustanove: Svilara kao primer dobre prakse


Članovi tima za pristupačnost Grada Novog Sada posetili su Kulturnu stanicu Svilara, kao primer dobre prakse, u okviru obuka na projektu „EU za pristupačne javne ustanove“, koji finansira Evropska unija.

eu za pristupačne javne ustanove

Fokus ove dvodnevne obuke bio je upoznavanje sa primerima iz prakse i najčešćim problemima u primeni mera pristupačnosti i dizajna za sve, kako u Srbiji, tako i u zemljama članicama EU, uz odgovarajuće diskusije.

Imajući u vidu da je Grad Novi Sad, jedan od retkih gradova u Srbiji koji se može pohvaliti pristupačnim javnim prostorima, sa namerom je odabran kao grad koji treba da posluži kao primer drugim lokanim samoupravama u Srbiji.

Preko 20 učesnika imalo je priliku da se upozna sa pozitivnim primerima grada Novog Sada u oblasti pristupačnosti. Obilizak Kulturne stanice Svilara, Galerije Matice srpske, Velikog Limana, Univerzitetskog kampusa i određenog broja pristupačnih raskrsnica u gradu omogućio je učesnicima da na konkretnim primerima vide kako se koncept pristupačnosti i dizajna za sve realizuje u praksi.

 

Foto: Stanko Gagrčin