Hor ISON na Projektu 22: Novi Sad ima ono što nema nijedan drugi grad na svetu


U okviru aktuelnog Projekta 22 u četvrtak, 17. juna nastupiće Inkluzivno mešoviti hor ISON, u Kulturnoj stanici Svilara, u 19 sati i 30 minuta. Kako je čitav Projekat 22, koji zajedno realizuju Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Festival NEO – neklasični festival klasične muzike, zamišljen kao svojevrsna uvertira u to kako će izgledati titularna 2022. godina u Novom Sadu, kada će program biti koncipiran u osam programskih lukova, koncert Inkluzivno mešovitog hora ISON će upravo simbolično predstaviti jedan od njih – Drugu Evropu.

Fokus tog programskog luka, koji će biti realizovan od 4. oktobra do 27. novembra 2022. godine, jeste istraživanje drugačijih vrednosnih identiteta od onih koji dominiraju u evropskoj kulturi i umetnosti, a kako kaže dirigent Inkluzivnog hora ISON, profesor Miodrag Blizanac, upravo taj hor predstavlja ono što je Novi Sad iznutra i što nema nijedan drugi grad na svetu:

Iskreno rečeno drago mi je da su nas i ostali, sem Novosađana primetili. Novi Sad je jedan od retkih gradova gde postoji takva socijalno-kulturološka svakidašnja perspektiva. Mešovito inkluzivni nacionalni hor ISON koji u svojim redovima ima članove marginalizovanih grupa, starija lica, dementne osobe, članove Dečijeg sela, Doma u Veterniku, Prihvatnog centra, Sigurne dečije i ženske kuće, mladih sa invaliditetom prosto zaokružuje jednu od osnovnih i najbitnijih karika socijalnog preseka grada Novog Sada“, kaže Blizanac.

Učestvujete u Projektu 22 koji će predstaviti koncept programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Najpre nam recite kako se vama dopada ideja da se kroz muziku, domaće i svetske izvođače, na nekoliko lokacija u gradu pravi takav tip uvertire u titularnu godinu?

Mislim da je prepoznavanje Inkulzivnog hora ISON kao evropskog i svetskog trenda inkluzivne priče prava stvar. ISON je lična karta grada Novog Sada i Srbije i Vojvodine. Umetnošću u mnogo čemu pokazujemo svoju suštinu ili ozbiljnost profesionalaca i laičkog pogleda na stvarni presek kulturnih događanja u našem gradu.

Koliko osobe sa invaliditetom imaju prostora da svoje stvaralaštvo predstave široj publici i kako to ocenjujete na nivou Novog Sada? Da li je primetan boljitak?

Novi Sad zaslužuje epitet glavnog grada kulture sveta upravo zbog aktivnosti hora ISON kao što je Inkluzivni evropski festival Hearts in Harmony Novi Sad, koji je ujedno i najveći pojedinačni festivalski korpus koji Evropa i svet imaju. Novi Sad je ovo jedini i podržao i želimo još više da proširimo delovanje naših ciljeva u pronalaženju mladih talenata po Srbiji i regionu.

ison

Udruženje Vera Ljubav Nada postoji od marta 2010. godine i danas ima više od 180 članova, brojne sekcije i aktivnosti – od glume, pevanja, plesa, sporta do ribolova, aktivnosti sa konjima, orjentiringa… Sada ste pomenuli i organizaciju inkluzivnog evropskog festivala Hearts in Harmony. Koliko je vaše udruženje doprinelo većoj vidljivosti osoba sa invaliditetom u kulturi u Novom Sadu?

Sa ponosom mogu reći da smo nosioci svega onoga što podrazumeva razbijanje mnogih stereotipa u društvu. Mi smo prepoznatljiva socijalno-kulturološka ideja koja teži što prirodnijem ojačavanju i uključivanju mladih OSI u savremene tokove života i mislim da smo zbog svojih ciljeva lideri u mnogim idejama koje naš grad i narod, Srbiju predstavljaju svetu u potpuno suštinskom svetlu koje svet još nije video.

Čini se da mnogi nisu svesni velike kreativnosti i talenata dece sa invaliditetom, pa koje su to najčešće predrasude, nažalost, i dalje zastupljene?

Mislim da smo dosta toga uradili po pitanju razbijanja predrasuda svojom upornošću, što se vidi na našim nastupima. Mnogi gradovi i sredine se bude posle naših nastupa i naših aplauza, otvaraju se srca, stvara se vera i nada u bolje rešenje, koje može da se javi. Otvaranjem klasa u muzičkim školama, na akademijama, deca sa invaliditetom nastavljaju svoja školovanja i na višim školama i fakultetima, zapošljavaju se, vidljivi su, govore javno i nisu više samo delovi akcija nego aktivni učesnici i glasnogovornici.

Da li ćete posetiti neke druge koncerte koji će biti održani u okviru Projekta 22?

Politika koju vodimo u okviru organizacije je da posećujemo najveće muzičke i sve druge vrste umetnosti u kojima tražimo inspiraciju i novi izraz. Moramo živeti sa svetom i svet treba da prihvati našu ispruženu ruku, ali isto tako i da shvati šta sve i koje sve bonitete dobija sa nama.

Šta za vas znači titula Evropske prestonice kulture?

Za mene moja deca sa kojima radim su temelji prestonice i jako sam ponosan i na njih i na naš grad.

Zašto bi, po vašem mišljenju, 2022. godine svi trebalo da dođu u Novi Sad kada on zasija kao Evropska prestonice kulture?

Verujem da oni koji ne dođu u Novi Sad propustiće da budu bolji, širi, duhovno bogatiji, zbog svih nas koji ga takvim činimo sve ove vekove njegovog postojanja.

 

Foto: V. Veličković