Хор ИСОН на Пројекту 22: Нови Сад има оно што нема ниједан други град на свету


У оквиру актуелног Пројекта 22 у четвртак, 17. јуна наступиће Инклузивно мешовити хор ИСОН, у Културној станици Свилара, у 19 сати и 30 минута. Како је читав Пројекат 22, који заједно реализују Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Фестивал НЕО – некласични фестивал класичне музике, замишљен као својеврсна увертира у то како ће изгледати титуларна 2022. година у Новом Саду, када ће програм бити конципиран у осам програмских лукова, концерт Инклузивно мешовитог хора ИСОН ће управо симболично представити један од њих – Другу Европу.

Фокус тог програмског лука, који ће бити реализован од 4. октобра до 27. новембра 2022. године, јесте истраживање другачијих вредносних идентитета од оних који доминирају у европској култури и уметности, а како каже диригент Инклузивног хора ИСОН, професор Миодраг Близанац, управо тај хор представља оно што је Нови Сад изнутра и што нема ниједан други град на свету:

Искрено речено драго ми је да су нас и остали, сем Новосађана приметили. Нови Сад је један од ретких градова где постоји таква социјално-културолошка свакидашња перспектива. Мешовито инклузивни национални хор ИСОН који у својим редовима има чланове маргинализованих група, старија лица, дементне особе, чланове Дечијег села, Дома у Ветернику, Прихватног центра, Сигурне дечије и женске куће, младих са инвалидитетом просто заокружује једну од основних и најбитнијих карика социјалног пресека града Новог Сада“, каже Близанац.

Учествујете у Пројекту 22 који ће представити концепт програма Европске престонице културе за 2022. годину. Најпре нам реците како се вама допада идеја да се кроз музику, домаће и светске извођаче, на неколико локација у граду прави такав тип увертире у титуларну годину?

Мислим да је препознавање Инкулзивног хора ИСОН као европског и светског тренда инклузивне приче права ствар. ИСОН је лична карта града Новог Сада и Србије и Војводине. Уметношћу у много чему показујемо своју суштину или озбиљност професионалаца и лаичког погледа на стварни пресек културних догађања у нашем граду.

Колико особе са инвалидитетом имају простора да своје стваралаштво представе широј публици и како то оцењујете на нивоу Новог Сада? Да ли је приметан бољитак?

Нови Сад заслужује епитет главног града културе света управо због активности хора ИСОН као што је Инклузивни европски фестивал Хеартс ин Хармонy Нови Сад, који је уједно и највећи појединачни фестивалски корпус који Европа и свет имају. Нови Сад је ово једини и подржао и желимо још више да проширимо деловање наших циљева у проналажењу младих талената по Србији и региону.

ison

Удружење Вера Љубав Нада постоји од марта 2010. године и данас има више од 180 чланова, бројне секције и активности – од глуме, певања, плеса, спорта до риболова, активности са коњима, орјентиринга… Сада сте поменули и организацију инклузивног европског фестивала Hearts in Harmony. Колико је ваше удружење допринело већој видљивости особа са инвалидитетом у култури у Новом Саду?

Са поносом могу рећи да смо носиоци свега онога што подразумева разбијање многих стереотипа у друштву. Ми смо препознатљива социјално-културолошка идеја која тежи што природнијем ојачавању и укључивању младих ОСИ у савремене токове живота и мислим да смо због својих циљева лидери у многим идејама које наш град и народ, Србију представљају свету у потпуно суштинском светлу које свет још није видео.

Чини се да многи нису свесни велике креативности и талената деце са инвалидитетом, па које су то најчешће предрасуде, нажалост, и даље заступљене?

Мислим да смо доста тога урадили по питању разбијања предрасуда својом упорношћу, што се види на нашим наступима. Многи градови и средине се буде после наших наступа и наших аплауза, отварају се срца, ствара се вера и нада у боље решење, које може да се јави. Отварањем класа у музичким школама, на академијама, деца са инвалидитетом настављају своја школовања и на вишим школама и факултетима, запошљавају се, видљиви су, говоре јавно и нису више само делови акција него активни учесници и гласноговорници.

Да ли ћете посетити неке друге концерте који ће бити одржани у оквиру Пројекта 22?

Политика коју водимо у оквиру организације је да посећујемо највеће музичке и све друге врсте уметности у којима тражимо инспирацију и нови израз. Морамо живети са светом и свет треба да прихвати нашу испружену руку, али исто тако и да швати шта све и које све бонитете добија са нама.

Шта за вас значи титула Европске престонице културе?

За мене моја деца са којима радим су темељи престонице и јако сам поносан и на њих и на наш град.

Зашто би, по вашем мишљењу, 2022. године сви требало да дођу у Нови Сад када он засија као Европска престонице културе?

Верујем да они који не дођу у Нови Сад пропустиће да буду бољи, шири, духовно богатији, због свих нас који га таквим чинимо све ове векове његовог постојања.

 

Фото: В. Величковић