Igra sudbine: Da li etnička zajednica Podunavskih Švaba ima budućnost?


U Kulturnoj stanici Svilara prikazana je projekcija dokumentarnog filma „Igra sudbine”, a nakon toga održan je i okrugli sto.

„Igra sudbine” je priča o životima dveju porodica, koje su ujedno nekadašnji i sadašnji stanovnici grada Novog Sada. Jedni su napustili grad odmah posle Drugog svetskog rata i prošli kroz pakao da bi stigli do Nemačke. Drugi su ostali, ali su zbog etničke pripadnosti preživeli veoma teška vremena. Protagonistkinja Ria Šnajder i njena porodica su se preselili u Novi Sad kada je ona imala tri godine i tu su živeli do njene dvanaeste. U dokumentarcu, ona šeta kroz Novi Sad i pripoveda o tome kako je taj grad izgledao nekada i šta se sve promenilo.

Filmom se postavlja se pitanje — da li etnička zajednica Podunavskih Švaba, koja je pre 350 godina otišla u nepoznate krajeve da nađe svoju domovinu i bolji život, ima budućnost, ili je, ipak, osuđena na asimilaciju i nestanak i  u kojoj meri je ona pridonela izradnji kulture Novog Sada. O prošlosti, opstanku i budućnosti iz ugla Podunavskih Švaba govorili su protagonistkinje filma, sadašnje državljanke SR Nemačke, Ria Šnajder i Elizabeta Luna Miler, istoričarka i stručna savetnica Muzeja grada Novog Sada dr Agneš Ozer, istoričar i saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije dr Zoran Janjetović, kao i autorka filma Eva Hubš.

Foto: KS Svilara