Kad je svet stao, one nisu: Izložba u čast hrabrih žena


Multimedijalna izložba „Kad je svet stao, one nisu“ otvorena je u Kulturnoj stanici Svilara, i moći će da se pogleda svakog dana (i vikendom) od 10 do 18 sati, do 13. juna. Ova izložba sastoji se iz umetničkih foto i audio priča 10 žena iz Srbije, iz različitih sfera života, koje su svojim profesionalnim i ličnim zalaganjem dale nemerljiv doprinos tokom pandemije koronavirusa.

Autor fotografija je poznati srpski fotograf Igor Mandić, koji ima preko 25 godina iskustva, dok je autorka propratnih audio priča novinarka Sandra Mandić, koja je razgovarala sa svim ženama i pripremila njihove lične priče o izazovima sa kojima su se susretale u prethodnoj godini.

Izložbu je priredila Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Srbije, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Francuskom ambasadom u Srbiji, sa ciljem da odaju priznanje i počast ženama koje su tokom prošle godine radile sve za nas, u prvim redovima i danonoćno.

Na otvaranju izložbe govorili su Aleksandra Miletić iz UN Women, Gordana Gavrilović iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Vladimir Marinković iz Francuskog instituta u Srbiji, te Biljana Stepanov i Tatjana Stojšić, žene čije su fotografije uključene u izložbu.

Foto: Uroš Dožić