Talentovani violončelista Filip Tomić i briljantna pijanistkinja Morta Grigaliunaite održali koncert u Svilari


Ljubitelji muzike uživali su u nastupu talentovanog violončeliste Filipa Tomića i briljantne pijaniskinje Morte Grigaliunaite. Višenagrađivani umetnik i gošća litvanskog porekla, koja trenutno živi u Portugaliji, za posetioce Kulturne stanice Svilara pripremili su bogat repertoar na kojem su se našle sonate za violončelo i klavir Johanesa Bramsa i Sezara Franka. Koncert je održan u okviru NEO koncertne sezone.

Violončelista Filip Tomić rođen je 1992 godine u Kragujevcu i već sa 4 godine započinje svoje školovanje u muzičkoj školi. Svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je završavši srednju muzičku školu sa 15 godina, nako čega odlazi u Moskvu, gde pohađa Akademski muzički koledž pri Moskovskom konzervatorijumu. Zatim, on nastavlja studije na Visokoj školi za muziku i igru u Kelnu, istovremeno pohađa i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svoje doktorske studije završava na Visokoj školi za muziku u Detmoldu.

Filip od prvih dana pokazuje natprosečnu nadarenost koja je, zahvaljujući stručnosti i požrtvovanju njegovih profesora uspešno razvijana. O tome najbolje svedoče njegovi rezultati na takmičenjima za mlade čeliste. Pored brojnih nagrada na domaćim takmičenjima, zapažene rezultate ostvario je i na međunarodnim takmičenjima.

Litvanska pijanistkinja Morta Grigaliunaite počela je da svira klavir sa osam godina u muzičkoj školi. Prvi put je privukla pažnju javnosti sa dvanaest godina, kada je nastupila u Sali litvanske Nacionalne filharmonije u Vilnjusu, na poziv čuvenog violončeliste Mstislava Rostropoviča. Sa 16 godina Morta se preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo i ubrzo je dobila punu stipendiju na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Ova umetnica  takođe je dobitnica brojnih nagrada i stipednija i nastupala je sa mnogim istaknutim umetnicima u renomiranim koncertnim salama. Svoj debi album izdala je 2019. godine i od tada dobija izvanredne kritike za interpretaciju klavirskih dela Gražine Bacevič.

Foto: Marko Pudić