Талентовани виолончелиста Филип Томић и бриљантна пијанисткиња Морта Григалиунаите одржали концерт у Свилари


Лјубитељи музике уживали су у наступу талентованог виолончелисте Филипа Томића и бриљантне пијанискиње Морте Григалиунаите. Вишенаграђивани уметник и гошћа литванског порекла, која тренутно живи у Португалији, за посетиоце Културне станице Свилара припремили су богат репертоар на којем су се нашле сонате за виолончело и клавир Јоханеса Брамса и Сезара Франка. Концерт је одржан у оквиру НЕО концертне сезоне.

Виолончелиста Филип Томић рођен је 1992 године у Крагујевцу и већ са 4 године започиње своје школовање у музичкој школи. Своје основно и средње музичко образовање стекао је завршавши средњу музичку школу са 15 година, нако чега одлази у Москву, где похађа Академски музички колеџ при Московском конзерваторијуму. Затим, он наставља студије на Високој школи за музику и игру у Келну, истовремено похађа и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду. Своје докторске студије завршава на Високој школи за музику у Детмолду.

Филип од првих дана показује натпросечну надареност која је, захваљујући стручности и пожртвовању његових професора успешно развијана. О томе најбоље сведоче његови резултати на такмичењима за младе челисте. Поред бројних награда на домаћим такмичењима, запажене резултате остварио је и на међународним такмичењима.

Литванска пијанисткиња Морта Григалиунаите почела је да свира клавир са осам година у музичкој школи. Први пут је привукла пажњу јавности са дванаест година, када је наступила у Сали литванске Националне филхармоније у Вилњусу, на позив чувеног виолончелисте Мстислава Ростроповича. Са 16 година Морта се преселила у Уједињено Краљевство и убрзо је добила пуну стипендију на Краљевској музичкој академији у Лондону. Ова уметница  такође је добитница бројних награда и стипеднија и наступала је са многим истакнутим уметницима у реномираним концертним салама. Свој деби албум издала је 2019. године и од тада добија изванредне критике за интерпретацију клавирских дела Гражине Бацевич.

Фото: Марко Пудић