NOVI SAD SE PRIPREMA ZA SLET


Novi Sad se priprema za Slet – Alternativna istorija Evrope, čija nas premijera očekuje u okviru otvaranja programa Kaleidoskop kulture 2022,  jednog od najvećih programskih lukova u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. Kultura zajedništva, na kojoj se zasniva Kaleidoskop kulture, biće predstavljena već na samom svečanom otvaranju i to u okviru istorijskog primera slavljenja zajedništva kroz svojevrsni slet, masovnu koreografsku predstavu u režiji internacionalnog tima u kojoj će učestvovati čak 500 izvođača.

Projekat Alternativna istorija Evrope namerava da kritički preispita istorijske narative i totalitarne ideologije i stvori nove interpretacije SLET-a kao specifične kulturne i umetničke forme. On takođe planira otvoranje debate o evropskoj istoriji i vrednostima i o mogućim budućnostima Evrope. Program realizuje internacionalni umetnički tim sastavljen od dramaturškinja, rediteljki, koreografkinja, vizuelnih umetnica i muzičarki iz Nemačke, Holandije, Danske i Srbije.

Tokom prve umetničke rezidencije koja je realizovana u Kulturnoj stanici Svilara i Digitalnom omladinskom centru gradske biblioteke, u periodu od 11. do 15. decembra umetnički tim je radio na definiciji koncepta i narativa SLET-a, kao i na definisanju metodologije rada.

U okviru aktivnosti tokom rezidencije Jovana Karaulić, asistentkinja na Katedri za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, prezentovala je svoju doktorsku disertaciju Slet kao kulturna izvedba jugoslovenstva, a istoričar iz Holandije Gvido van Hengel realizovao je interaktivno predavanje/prezentaciju na temu evropskog kolonijalizma. Tokom rezidencije svi umetnici/umetnice imali su priliku da prezentuju svoj rad i svoje kreativne ideje, ali takođe i da se upoznaju sa gradom jer većina njih je prvi put gostovala u Novom Sadu.

Do kraja godine biće raspisan otvoreni poziv za mlade koji žele da učestvuju u ovom specifičnom i jedinstvenom projektu, a probe će krenuti početkom februara 2022.

Nosilac projekta je Pozorište mladih iz Novog Sada u saradnji sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture, a partneri su ZID teatar i trupa Snowapple iz Amsterdama, Odin teatar iz Holstebra, Fundus teatar iz Hamburga, pozorište Kostolanji Dežo iz Subotice, muzički festivali RingRing i Todomundo iz Beograda, kao i više lokalnih partnera iz Novog Sada.

Foto: Marko Pudić