НОВИ САД СЕ ПРИПРЕМА ЗА СЛЕТ


Нови Сад се припрема за Слет – Алтернативна историја Европе, чија нас премијера очекује у оквиру отварања програма Калеидоскоп културе 2022,  једног од највећих програмских лукова у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”. Култура заједништва, на којој се заснива Калеидоскоп културе, биће представљена већ на самом свечаном отварању и то у оквиру историјског примера слављења заједништва кроз својеврсни слет, масовну кореографску представу у режији интернационалног тима у којој ће учествовати чак 500 извођача.

Пројекат Алтернативна историја Европе намерава да критички преиспита историјске наративе и тоталитарне идеологије и створи нове интерпретације СЛЕТ-а као специфичне културне и уметничке форме. Он такође планира отворање дебате о европској историји и вредностима и о могућим будућностима Европе. Програм реализује интернационални уметнички тим састављен од драматуршкиња, редитељки, кореографкиња, визуелних уметница и музичарки из Немачке, Холандије, Данске и Србије.

Током прве уметничке резиденције која је реализована у Културној станици Свилара и Дигиталном омладинском центру градске библиотеке, у периоду од 11. до 15. децембра уметнички тим је радио на дефиницији концепта и наратива СЛЕТ-а, као и на дефинисању методологије рада.

У оквиру активности током резиденције Јована Караулић, асистенткиња на Катедри за менаџмент и продукцију у позоришту, радију и култури на Факултету драмских уметности у Београду, презентовала је своју докторску дисертацију Слет као културна изведба југословенства, а историчар из Холандије Гвидо ван Хенгел реализовао је интерактивно предавање/презентацију на тему европског колонијализма. Током резиденције сви уметници/уметнице имали су прилику да презентују свој рад и своје креативне идеје, али такође и да се упознају са градом јер већина њих је први пут гостовала у Новом Саду.

До краја године биће расписан отворени позив за младе који желе да учествују у овом специфичном и јединсслеттвеном пројекту, а пробе ће кренути почетком фебруара 2022.

Носилац пројекта је Позориште младих из Новог Сада у сарадњи са Фондацијом Нови Сад – Европска престоница културе, а партнери су ЗИД театар и трупа Сноwаппле из Амстердама, Один театар из Холстебра, Фундус театар из Хамбурга, позориште Костолањи Дежо из Суботице, музички фестивали РингРинг и Тодомундо из Београда, као и више локалних партнера из Новог Сада.

Фото: Марко Пудић