Održan „Interkulturalni dijalog“ u Kulturnoj stanici Svilara


U cilju negovanja međunarodnog dijaloga između različitih zajednica i političkih aktera u Evropi, kao i sprečavanja diskriminacije i stigmatizacije manjinskih grupa, u Kulturnoj stanici Svilara održan je otvoren razgovor na temu „Interkulturalni dijalog“.

Fokus javne diskusije stavljen je na „Strategije i politike za sprovođenje zajedničke akcije gradova i građana za interkulturalni dijalog“, a na ovu temu govorili su: Zorana Milovanović (Evropski pokret u Srbiji), Aleksandra Šanjević (Fondacije za otvoreno društvo), Milena Dragićević Šešić (profesorka emeritus FDU) i Tomislav Longinović (profesor slavistike i književnosti Univerzitet Viskonsin-Medison), dok je razgovorom moderirala Aleksandra Đurić Bosnić, urednica magazina „Interkulturalnost“.

Ovaj projekat finansiran je iz fonda „Evropa za građane i građanke“.

„Evropski gradovi kao podrška interkulturalnom dijalogu i borbi protiv diskriminacije migranata i manjina“ (eng. „European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combatting Discrimination of Migrants and Minorities“) dugoročni je projekat 15 evropskih gradova i organizacija iz 14 zemalja, koji zajedno rade na promovisanju interkulturalnog dijaloga i inkluzije migranata i manjina.

Lokalne debate realizuju se u cilju razumevanja problema sa kojim se ljudi suočavaju, a građani koji učestvuju mogu da istaknu politike koje funkcionišu, ukažu na probleme u ranoj fazi i daju ideje o poboljšanju lokalnih politika za sve.

Više o projektu možete saznati na linku.

 

Foto: V. Veličković