Одржан „Интеркултурални дијалог“ у Културној станици Свилара


У циљу неговања међународног дијалога између различитих заједница и политичких актера у Европи, као и спречавања дискриминације и стигматизације мањинских група, у Културној станици Свилара одржан је отворен разговор на тему „Интеркултурални дијалог“.

Фокус јавне дискусије стављен је на „Стратегије и политике за спровођење заједничке акције градова и грађана за интеркултурални дијалог“, а на ову тему говорили су: Зорана Миловановић (Европски покрет у Србији), Александра Шањевић (Фондације за отворено друштво), Милена Драгићевић Шешић (професорка емеритус ФДУ) и Томислав Лонгиновић (професор славистике и књижевности Универзитет Висконсин-Медисон), док је разговором модерирала Александра Ђурић Боснић, уредница магазина „Интеркултуралност“.

Овај пројекат финансиран је из фонда „Европа за грађане и грађанке“.

„Европски градови као подршка интеркултуралном дијалогу и борби против дискриминације миграната и мањина“ (енг. „European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combatting Discrimination of Migrants and Minorities“) дугорочни је пројекат 15 европских градова и организација из 14 земаља, који заједно раде на промовисању интеркултуралног дијалога и инклузије миграната и мањина.

Локалне дебате реализују се у циљу разумевања проблема са којим се људи суочавају, а грађани који учествују могу да истакну политике које функционишу, укажу на проблеме у раној фази и дају идеје о побољшању локалних политика за све.

Више о пројекту можете сазнати на линку.

 

Фото: В. Величковић