Počeo Kinesko-srpski festival fotografije mladih i nedelja kineskog dokumentarnog filma u Svilari


Kinesko-srpski festival fotografije mladih i nedelja kineskog dokumentarnog filma otvoreni su 6. maja u Kulturnoj stanici Svilara. Na ceremoniji otvaranja govorili su Violeta Đerković, koordinatorka mreže kulturnih stanica i prof. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti.

Studenti iz Srbije i Kine kroz fotografiju i film predstaviće svoju viziju globalne pandemijske situacije. Tokom naredne dve nedelje, novosadska publika će videti osam filmova kao i 57 radova u okviru izložbe , između ostalog i dva srpska umetnika – Anje Jurce i Miljana Sekulića.

Jedan od organizatora, Tian Zen, kaže da je cilj festivala na početku bio vrlo jednostavan – da lokalni stanovnici saznaju više o Kini, mladim kineskim fotografima i kineskoj kulturi. Intervju sa njim pročitajte OVDE.

Program festivala možete pronaći OVDE, kao i formular za prijavljivanje za filmske projekcije. Prijave su obavezne zbog epidemiološke situacije, a jedna prijava važi za jedno mesto na izabranom filmu. Izložba će biti dostupna za javnost u Velikoj sali Kulturne stanice Svilara svakog dana od 10 do 18 sati, osim poslednjeg dana, 20. maja, kada će posetioci moći da je pogledaju od 10 do 12 sati.

Festival se realizuje u organizaciji Asocijacije za razmenu edukativnog sadržaja između Kine i Srbije, Akademije umetnosti Novi Sad, Etnografskog muzeja Beograd, Univerzitetske biblioteke Beograd, BELDOCS-a i Kulturne stanice Svilara.

 

Foto: Uroš Dožić