Da bi sačuvali prirodu moramo prvo dobro da je upoznamo


Radionica „Let iznad Novog Sada” , koju je organizivala Fondacija „021” i MultiRadio, održana je u Kulturnoj stanici Svilara u saradnji dve novosadske osnovne škole, njihovih nastavnica likovne kulture i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Đaci iz OŠ „Petefi Šandor” sa svojom nastavnicom Martom Kiš Buterer i đaci OŠ „Ivan Gundulić” sa nastavnicom Snežanom Mandić imali su posebnu priliku da čuju i saznaju nešto novo o pticama koje kruže Novim Sadom i njihovoj važnosti za našu okolinu i naše zdravlje. Nakon edukativnog predavanja, koje je održala Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, inspirisani školarci poželeli su da na papiru sačuvaju ono što vole, te je organizovana i likovna radionica na kojoj su slikanjem i crtanjem deca probudila cvrkut ptica.

Radionice ovog tipa značajne su jer je važno da deca, koja neminovno odrastaju u perodu u kom se dođaju klimatske promene, energetska nesigurnost i pandemija, budu osvešćena o prirodi koja ih okružuje i shvate koje su greške napravljene u prošlosti i da ih ne treba ponavljati.

Ovaj projekat uskoro će se realizovati i u Kulturnoj stanici Bukovac.