Vokalna čarolija „Res Mirande” i „Musica Tisiane”


Salu Kulturne stanice Svilara ispunila je vokalna čarolija koju su nam priredile članice ženskih horskih sastava „Res Miranda” i „Musica Tisiana”.

Publika je, uživajući u bogatom i sadržajnom repertoaru, odvedena u različite istorijske epohe u kojima su nastajale kompozicije F. Lista, B. Popovića, O. Jajloa, M. Tajčevića, A. Bankjerija, S. Mokranjca, Đ Ligetija i drugih. Harmonija glasova naših sugrađanki i gošći iz Sente ostavila je snažan i nezaboravan utisak na prisutne. Na sjajnom nastupu, članice ova dva sastava dokazale su da su ženski vokalni ansambli nepravedno zapostavljeni na našim prostorima, kao i da kulturne događaje ovog tipa treba češće organizovati, u cilju njihove promocije i negovanja muzike koju donose.

Ženski vokalni sastav „Res miranda” osnovan je 2014. godine, sa ciljem negovanja horske umetnosti i kamernog horskog zvuka na ovim prostorima. Sastav čini osam članica, kako profesionalnih muzičara, tako i amatera sa višegodišnjim pevačkim iskustvom. Repertoar ansambla je raznolik – od umetničkih kompozicija različitih epoha i stilova, do aranžmana popularne muzike. Ansambl aktivno koncertira u Novom Sadu i Vojvodini, a 2019. godine imao je prilike da održi koncerte i u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Do sada je nastupio na nekoliko regionalnih i međunarodnih horskih takmičenja i dobitnik je brojnih prestižnih nagrada.

Ženski vokalni ansambl „Musica Tisiana” iz Sente osnovan je 2020. i sastoji se od 9 članica sa višegodišnjim iskustvom u horskom pevanju. Njihov repertoar obuhvata duhovne i svetovne kompozicije od renesanse do 21. veka, ali i obrade pesama iz žanra pop-rok i gospel muzike. Vokalni ansambl osvojio je zlatnu medalju na horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini 2020. godine, kao i srebrnu medalju 2021. godine na istom festivalu, ali u kategoriji ženskih horova. Osnivač i vođa sastava je Kinga Biro Mađari.

Foto: Marko Pudić