Вокална чаролија „Res Mirandе” и „Musica Tisianе”


Салу Културне станице Свилара испунила је вокална чаролија коју су нам приредиле чланице женских хорских састава „Res Miranda” и „Musica Tisiana”

Публика је, уживајући у богатом и садржајном репертоару, одведена у различите историјске епохе у којима су настајале композиције Ф. Листа, Б. Поповића, О. Јајлоа, М. Тајчевића, А. Банкјерија, С. Мокрањца, Ђ Лигетија и других. Хармонија гласова наших суграђанки и гошћи из Сенте оставила је снажан и незабораван утисак на присутне. На сјајном наступу, чланице ова два састава доказале су да су женски вокални ансамбли неправедно запостављени на нашим просторима, као и да културне догађаје овог типа треба чешће организовати, у циљу њихове промоције и неговања музике коју доносе.

Женски вокални састав „Res Miranda” основан је 2014. године, са циљем неговања хорске уметности и камерног хорског звука на овим просторима. Састав чини осам чланица, како професионалних музичара, тако и аматера са вишегодишњим певачким искуством. Репертоар ансамбла је разнолик – од уметничких композиција различитих епоха и стилова, до аранжмана популарне музике. Ансамбл активно концертира у Новом Саду и Војводини, а 2019. године имао је прилике да одржи концерте и у Хрватској, Словенији и Италији. До сада је наступио на неколико регионалних и међународних хорских такмичења и добитник је бројних престижних награда.

Женски вокални ансамбл „Musica Tisiana” из Сенте основан је 2020. и састоји се од 9 чланица са вишегодишњим искуством у хорском певању. Нјихов репертоар обухвата духовне и световне композиције од ренесансе до 21. века, али и обраде песама из жанра поп-рок и госпел музике. Вокални ансамбл освојио је златну медаљу на хорском фестивалу „Мајске музичке свечаности” у Бијељини 2020. године, као и сребрну медаљу 2021. године на истом фестивалу, али у категорији женских хорова. Оснивач и вођа састава је Кинга Биро Мађари.

Фото: Марко Пудић