Kulturno nasleđe Rusina kroz objektiv fotografa Budinski


Sa kulturom vojvođanskih Rusina imali ste priliku da se upoznate na izložbi fotografija i promociji monografije „Ruski Krstur – život i običaji Rusina u objektivu fotografa Budinski”, održane 22. decembra u  Kutlurnoj stanici Svilara.

Fotografi Budinski generacijama su fotografisali razne motive i postali svojevrsni hroničari rusinske kulture. Za sobom su ostavili bogatstvo vizuelnih svedočanstava nekadašnjeg života, tradicije i običaja, kao i osoba i događaja iz rusinske zajednice na ovim prostorima.

Monografija dr Mirjane Đekić i izložba staklenih fotografskih ploča više su od pukog predstavljanja specifičnosti rusinskog kulturnog nasleđa. Dokumenti poput ovih značajna su i u edukativnom smislu, jer iniciraju i podržavaju razvoj interkulturalnog identita grada Novog Sada.

Etnološkinja dr Mirjana Đekić u okviru svog profesionalnog rada bavi se istraživanje narodnog graditeljstva, industrijskog i tehničkog nasleđa, kao i njihovom konzervacijom, restauracijom i prezentacijom. Posebnu pažnju, tokom godina, posvetila je istraživanju salaša, kultnih mesta, narodnih pobožnosti, objekata narodne tehnike i istraživanjem nematerijalizovanih kulturnih fenomena.

Na promociji knjige, pored autorke, govorili su prof. dr Janko Ramač i istoričar prof. dr Đura Hardi.