Културно наслеђе Русина кроз објектив фотографа Будински


Са културом војвођанских Русина имали сте прилику да се упознате на изложби фотографија и промоцији монографије „Руски Крстур – живот и обичаји Русина у објективу фотографа Будински”, одржане 22. децембра у  Кутлурној станици Свилара.

Фотографи Будински генерацијама су фотографисали разне мотиве и постали својеврсни хроничари русинске културе. За собом су оставили богатство визуелних сведочанстава некадашњег живота, традиције и обичаја, као и особа и догађаја из русинске заједнице на овим просторима.

Монографија др Мирјане Ђекић и изложба стаклених фотографских плоча више су од пуког представљања специфичности русинског културног наслеђа. Документи попут ових значајна су и у едукативном смислу, јер иницирају и подржавају развој интеркултуралног идентита града Новог Сада.

Етнолошкиња др Мирјана Ђекић у оквиру свог професионалног рада бави се истраживање народног градитељства, индустријског и техничког наслеђа, као и њиховом конзервацијом, рестаурацијом и презентацијом. Посебну пажњу, током година, посветила је истраживању салаша, култних места, народних побожности, објеката народне технике и истраживањем нематеријализованих културних феномена.

На промоцији књиге, поред ауторке, говорили су проф. др Јанко Рамач и историчар проф. др Ђура Харди.