Изложба „Strange Views”: Мост између Србије и Аустрије је моћан и јак


Пандемија коронавируса зауставила је цео свет на годину дана, али нема паузе када је у питању еколошка криза и заштита животне средине, теме које, чини се, никада нису биле актуелније, стога је управо то фокус изложбе „Strange Views: Graz and Novi Sad 2020/2021“ која ће бити отворена данас, 16. јуна, у 18 часова, у Културној станици Свилара и трајаће до 25. јуна.

Изложба је производ сарадње више од 20 српских и аустријских уметника, односно СУЛУВ (Савез удружења ликовних уметника Војводине) и БВБК (Аустријско удружење визуелних уметности Штајерска). Сакупљањем отпада, који су кроз креативно промишљање и рад и размену фотографија и видео записа као упутстава на реалицији Грац – Нови Сад претворили у инсталације, уметници су желели да скрену пажњу јавности на глобално уништавање животне средине и климатске промене, као и да језиком уметности подстакну промене у друштву.

Ситуација у Аустрији и Србији се разликује. Испрва, у Аустрији нећете видете пуно смећа на улицама и у природи. Али далеко смо ми од савршеног. Свест о еколошким проблемима расте. Заправо се много уметничких пројеката бави управо тренутним проблемима загађења животне средине и климатском кризом“, рекао је Армин В. Нимра-Рукебауер, председник Аустријског удружења визуелних уметности Штајерска и кустос изложбе.

strange views

Колико смо као друштво уопште свесни размера лошег стања животне средине?

Много ствари се тренутно мења, а дискусија о суочавању са овим проблемима је већ отпочела. Али је и даље много посла пред нама.

Да ли је управо рециклажа, на којој се темељи и сама изложба „Strange Views: Graz and Novi Sad 2020/2021”, решење за будућност наше животне средине?

Рециклажа је свакако значајан део. Међутим, заиста би требало да мењамо и своје навике, на пример, бацање пластике.

Ова изложба је настала у периоду пандемије, дакле 2020/2021. Уметницима је рад био доста отежан читаво то време, какав је ваш утисак о свему томе? Како сте се сналазили, радили, стварали и у којој мери?

Неколико пута смо морали да мењамо концепцију, неке делове пројекта је требало отказати, док су поједини догађаји били одложени. Веома битан део пројекта представља сарадња аустријских и српских уметника, идеја је била да се они састану и раде на заједничким визијама, што је на крају било неоствариво будући да су рестрикције за путовања била на снази доста дуго. Пуком случајношћу нам је идеја о размени упутстава за уметничке идеје из 2019. године послужила током изолације. То се на крају испоставило као идеалан начин за одржавање контакта.

Сарадња између српских и аустријских уметника траје од 2017. године конкретно у оквиру пројекта „Strange Views“. Сарадња подразумева заједничке изложбе и размене уметника. Како ви гледате на то? Да ли је направљен прави мост између Србије и Аустрије?

Да, свакако. И надамо се да неће на овоме стати. Сарадња је помогла да обе стране наставе да раде током пандемије. Мост између Аустрије и Србије је постао моћан и јак. Овај културни пројекат је продубио размену организација и уметника како у Аустрији, тако и у Србији.

Шта повезује српску и аустријску културу?

Постоји много заједничких ствари које потичу из нашег заједничког историјског и културног наслеђа. Али улогу такође игра и чињеница да ми не радимо у оквиру неке велике институције. Претпостављам да се независна културна сцена у Србији такође суочава са сличним проблемима и изазовима.

Постоје ли шодно томе неке сличности у раду српских и аустријских уметника, на примеру изложбе „Strange Views: Graz and Novi Sad 2020/2021”? Да ли постоји нека сличност у уметничком изразу, али и шта је оно јединствено што обе стране доносе?

Занимљиво је колико истих уметничких позиција делимо. Претпостављам да се не разликујемо много по томе. Новосадски уметници су имали прегршт сјајних идеја. Сарадња није увек била лака због потешкоћа са короном, али се надамо да је на крају све добро испало. Кроз ову уметничку сарадњу која се тицала глобалне теме, имали смо прилику да видимо колико су српска и аустријска култура уско повезане. Што се тиче разлика, готово да их и нема. То су веома квалитетни уметници међународног ранга.

Нови Сад ће наредне године понети титулу Европске престонице културе, како ви видите Нови Сад? Да ли и које европске вредности проналазите у уметности и култури Новог Сада?

Нови Сад је на добром путу и десило се доста промена у позитивном правцу. Нови Сад се приближио Европи, али није изгубио свој лични идентитет.

Грац је такође носио титулу Европске престонице културе. Осим титуле, шта је још веза Новог Сада и Граца?

Имамо доста тога сличног. И Грац и Нови Сад су градови средње величине, имају универзитете и доста младог становништва. Оба града имају јак културни живот, али и исте проблеме који се тичу инфраструктуре независне културне сцене. Када смо ми, односно кад је Грац 2013. године понео титулу Европске престонице културе, та година била је сјајна, било је доста добрих културних пројеката. Након 2014. године, пројекти су стали и нису могли да се наставе. Надамо се да ће ситуација бити боља у Новом Саду! Надамо се да ћете моћи да наставите са радом и након године титуле. Оба града морају да се носе са изазовима времена и суочавају са сличним проблемима, а све у циљу стварања „паметнијег града“ за све.

Ова изложба део је дугорочне сарадње између српског и аустријског удружења, СУЛУВ и БВБК, која годинама уназад подразумева заједничке изложбе и размену уметника, а сада им се, у реализацији, придружила и организација „arTTension” из Граца и Аустријски културни форум.