Миливој Љубинковић: Имам осећај да ме Нотр Дам превазилази


Вековима је катедрала Нотр Дам била једна од највећих грађевина западне цивилизације. Пред њом пролазници су стајали опчињени, а уметницима је одувек представљала инспирацију. Тако је и сликар Миливој Љубинковић био надахнут овим велелепним здањем, те је одлучио да уплови у њену бескрајну лепоту.

У осам година нацртао је преко сто цртежа катедрале Нотр Дам, а неке од њих публика ће моћи да види на изложби „Нотр Дам – урбани пејзаж“ која ће бити отворена 15. априла у 18 сати у Културној станици Свилара, на двогодишњицу огромног пожара који је захватио париску катедралу. Изложба ће трајати до 10. маја.

Миливоју Љубинковићу је, како каже, Нотр Дам постао предмет интересовања пре много година, те је себи поставио питање: Шта човек који се бави ликовном уметношћу друго да ради него да узме да црта и слика?

Јагода Буић, моја пријатељица, има стан на острву Сен Луј, са балконом који гледа на полеђину Нотр Дама и ја сам се инсталирао на њен балкон, изнео блок и скромна средства, једну тубу гваша, пар угљених пастела за цртање, пар четки и то је био мој прибор са којим сам покушао да тај доживљај Нотр Дама пренесем на папир. У питању је око осам година мање-више континуираног рада. Мислим да имам негде преко стотинак радова везаних за Нотр Дам, и не само за Нотр Дам, него се са тог балкона види и Пантеон, виде се кровови Сорбоне, види се Сен Женевјев, види се та најближа околина”, прича Љубинковић.

Он додаје да временом, посматрајући катедралу, она више за њега није представљала објекат. Постала је субјекат.

Ви њу доживљавате као нестваран објекат који је урађен у чипки од камена. Са тим прстима који држе кровну конструкцију, који држе комплетан брод, са свим тим детаљима, она излази из перцепције реалног, и улази у један доживљај скоро надреалног, поготово ноћу. Ја мислим да уопште нисам још реализовао тај прави доживљај Нотр Дама. Просто, она ми стално негде измиче. Кад узмем крејон, кад узмем угаљ, кад узмем четку и почнем да радим, увек имам осећај да ме превазилази”, каже уметник.

MIlivoj Ljubinković - Notr Dam

Изложба „Нотр Дам – урбани пејзаж“ прошле године приказана је онлине, такође 15. априла, на годишњицу великог пожара. У вечери 15. априла 2019. године, катедралу Нотр Дам захватила је ватра која је уништила дрвени кров и велики део њене унутрашњости. Касније је потврђено да ништа необновљиво није уништено. Радови Миливоја Љубинковића настали су пре овог пожара.

Од почетка 21. века, катедралу је годишње посећивало око 14 милиона туриста и ходочасника, што ју је чинило једном од најпосећенијих грађевина у целој Европи.

Ова изложба реализује се у организацији пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“, и новосадског огранка Француског института у Србији, који ове године обележава свој 70. рођендан. Као пратећи програм изложбе, биће приказане фотографије и кратки филмови о радовима на реконструкцији катедрале, које за ову прилику уступа Јавно предузеће за рестаурацију и обнову катедрале Нотр Дам из Париза.