Novi Sad: književni ili sasvim običan grad? / 13. april


Kulturnoj stanici Svilara 13. aprila realizovan je drugi u nizu razgovora sa istaknutim piscima na temu „Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?”. Ovaj ciklus ima za cilj da, u godini titule Evropske prestonice kulture, obnovi ideju književnih i intelektualnih tribina, kao mesta razgovora o bitnim pitanjima u vezi sa istorijom, sadašnošću i budućnošću Novog Sada.

Ja sam sa Novim Sadom „na ti”. Ovaj grad je za mene prirodni biotop – reči su književnika i odnedavno profesora emeritusa Univerziteta u Novom Sadu Save Damjanova, koji je bio gost druge tribine. Odgovor na pitanje da li je naš grad književni grad, iz perspektive ovog pisca je, naravno, potvrdan.

Vrcavi dijalog dva poznavaoca književne istorije Novog Sada, ali i dva prijatelja: Vladimira Gvozdena i Save Damjanova obilovao je zanimljivostima, i to ne samo iz književne prošlosti grada. Šta su obeležja urbaniteta; zašto je među njima i noćni život nekog grada; gde je danas negdašnja Dželatova ulica; zašto, po mišljenju našeg sagovornika, Đorđe Marković Koder zauzima posebno važno mesto u kulturnoj istoriji Novog Sada, takođe su neke od tema o kojima su razgovarali. Pomenimo da će, u okviru projekta „Novi Sad – EPK 2022”, biti priređen engleski prevod kultne knjige „Novi Sad, Zemlji raj” koju su priredili Sava Damjanov i Lidija Mustedanagić.

Gost naredne tribine u okviru ovog ciklusa, 28. aprila, biće Slobodan Tišma.

Pogledajte ceo razgovor na jutjub kanalu kulturnih stanica: