Novi Sad: Grad književnosti koji je na trenutak postao veći od samog sebe


Gošća Kulturne stanice Svilara u okviru ciklusa „Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?“ bila je poznata neoavangardna umetnica, pesnikinja i glumica Katalin Ladik.

U neposrednom i dinamičnom razgovoru, saznali smo, između ostalog, kakve su bile dodole u Kisačkoj ulici pedesetih godina, kako se išlo od Telepa do centra grada, i kako je, iz neobične simbioze prošlosti i savremenosti, nastajala provokativna i oslobođena umetnost Katalin Ladik, umetnost koja izražava napetost misli, glasa i pokreta, i dočarava promenljivost predmetnog sveta koji nas okružuje. Utisak je da je kroz njen glas Novi Sad kao grad književnosti i umetnosti barem na trenutak postao veći od samog sebe.

Pogledajte ceo snimak razgovora na našem jutrjub kanalu do 1. juna, odnosno naredne tribine, kada će naš gost biti pisac i profesor italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Mario Liguori.

Podsetimo da је ciklus razgovora sa istaknutim piscima na temu „Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?” započet 30. marta u Kulturnoj stanici Svilara, sa ciljem da, u godini titule Evropske prestonice kulture, obnovi ideju književnih i intelektualnih tribina, kao mesta razgovora o bitnim pitanjima u vezi sa istorijom, sadašnošću i budućnošću Novog Sada.