U Kulturnoj stanica Svilara četvrt veka Videomedeje


Kulturna stanica Svilara naredne nedelje biće domaćin trodnevnog 25. Međunarodnog festivala video umetnosti Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Festival traje od 14. do 16. oktobra, a program će svakog dana počinjati u 17 i trajati do 22 sata. Ulaz je slobodan.

Svečano otvaranje festivala planirano je za četvrtak 14. oktobar u 19.30 časova, odmah nakon projekcije igranog, dugometražnog filma Žurka, reditelja Aleksandra Davića.

U prostoru rekonstruisane nekadašnje fabrike svile, jedne od osam kulturnih stanica koje čine mrežu širom Novog Sada, ovaj novosadski festival, koji je u proteklih četvrt veka dostigao evropske okvire, okupiće poznate umetnike iz više od 40 zemalja, a među njima su kako domaći, tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti.

Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide 58 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta. Program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković. Na konkurs je stiglo oko 1000 radova iz čitavog sveta, a uvršteno je do 5% u festivalski program.

Ovogodišnji takmičarski program, gde preovlađuju umetnički radovi koji preispituju političke, društvene i kulturalne konstrukcije sistema, sastoji se od 26 izabranih radova iz dve selekcije – projekcije: 20 radova (video, film, animacija) i medijski projekti: 6 radova (medijske instalacije i interaktivni projekti).

Revijalni deo programa uključuje kontinuirani festivalski program, koji ove godine čini sedam video radova domaćih autora u selekciji Made in Serbia i devet studentskih umetničkih filmova iz kategorije Lunartis koji dolaze iz prestižnih filmskih akademija širom sveta. U revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi i dugometražni, igrani film Žurka, reditelja Aleksandra Davića; Video restArt, dokumentarni film autorke Ivane Sremčević Matijević na temu restart – pola veka od nastanka video umetnosti u korelaciji sa četvrt veka postojanja Videomedeje i 14 nagrađenih radova Sfinga – izbor najboljih nagrađenih video radova u proteklih 25 godina Videomedeje.

Tročlani internacionalni žiri u sastavu: Zoran Naskovski (Srbija), Silvija Vinkler (Austrija) / Štefan Koperl (Nemačka) i Adad Hana (BC, Kanada) dodeliće sledeće nagrade: nagradu Sfinga za najbolji rad iz kategorije Projekcije i nagradu Bogdanka Poznanović za najbolji rad iz kategorije Medijski projekti, a otvorena je mogućnost i za Pohvale i nagradu publike.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su: LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid), Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica culture”, Seecult, RTV, Studio B, Art magazin, Dnevnik.

Detaljne informacije možete pronaći na sajtu Festivala.

 

Foto: V. Veličković