У Културној станица Свилара четврт века Видеомедеје


Културна станица Свилара наредне недеље биће домаћин тродневног 25. Међународног фестивала видео уметности Видеомедеја, у продукцији Удружења за видео уметност Видеомедеја. Фестивал траје од 14. до 16. октобра, а програм ће сваког дана почињати у 17 и трајати до 22 сата. Улаз је слободан.

Свечано отварање фестивала планирано је за четвртак 14. октобар у 19.30 часова, одмах након пројекције играног, дугометражног филма Журка, редитеља Александра Давића.

У простору реконструисане некадашње фабрике свиле, једне од осам културних станица које чине мрежу широм Новог Сада, овај новосадски фестивал, који је у протеклих четврт века достигао европске оквире, окупиће познате уметнике из више од 40 земаља, а међу њима су како домаћи, тако и светски познати ствараоци видео уметности.

Фестивал се састоји из такмичарског и ревијалног дела и у оквиру програма посетиоци ће моћи да виде 58 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката из различитих крајева света. Програм су уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Срђан Радаковић. На конкурс је стигло око 1000 радова из читавог света, а уврштено је до 5% у фестивалски програм.

Овогодишњи такмичарски програм, где преовлађују уметнички радови који преиспитују политичке, друштвене и културалне конструкције система, састоји се од 26 изабраних радова из две селекције – пројекције: 20 радова (видео, филм, анимација) и медијски пројекти: 6 радова (медијске инсталације и интерактивни пројекти).

Ревијални део програма укључује континуирани фестивалски програм, који ове године чини седам видео радова домаћих аутора у селекцији Made in Serbia и девет студентских уметничких филмова из категорије Лунартис који долазе из престижних филмских академија широм света. У ревијалном делу програма публика ће имати прилику да види и дугометражни, играни филм Журка, редитеља Александра Давића; Video restArt, документарни филм ауторке Иване Сремчевић Матијевић на тему рестарт – пола века од настанка видео уметности у корелацији са четврт века постојања Видеомедеје и 14 награђених радова Сфинга – избор најбољих награђених видео радова у протеклих 25 година Видеомедеје.

Трочлани интернационални жири у саставу: Зоран Насковски (Србија), Силвија Винклер (Аустрија) / Штефан Коперл (Немачка) и Адад Хана (БЦ, Канада) доделиће следеће награде: награду Сфинга за најбољи рад из категорије Пројекције и награду Богданка Познановић за најбољи рад из категорије Медијски пројекти, а отворена је могућност и за Похвале и награду публике.

Фестивал се одржава под покровитељством Градске управе за културу Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Овогодишњи партнери и подршка Видеомедеје су: ЛИМА (Амстердам), Ав-Аркки (Хелсинки), Промофест (Мадрид), Тхе Хоусе оф Филмс (Мадрид), Фондација „Нови Сад – Европска престоница цултуре”, Сеецулт, РТВ, Студио Б, Арт магазин, Дневник.

Детаљне информације можете пронаћи на сајту Фестивала.

 

Фото: В. Величковић