Čovek koji je pričao slike i slikao priče: Otvorena izložba „Momo Kapor”


Izložba trinaest ulja na platnu srpskog slikara i književnika Mome Kapora, otvorena je 23. decembra u Kulturnoj stanici „Svilara”. Ovaj projekat je nastao kao zajednički poduhvat Zadužbine „Momo Kapor”, izdavačke kuće Vina iz Francuske, Kulturna stanica Svilara i Udruženje „Almašani”.

Svečano otvaranje održano je pred brojnim gostima, Mominim prijateljima, kolegama i obožavaocima, a pored slika, publika je imala priliku da vidi i deo slikarskog pribora iz umetnikovog ateljea.

Atmosferu na otvaranju izložbe Mome Kapora u Svilari teško je preneti rečima. Publici su se obratili supruga Mome Kapora i predsednica Fondacije posvećene očuvanju sećanja na njegovo delo Ljiljana Kapor, zatim dugogodišnja umetnikova saradnica, glumica Rada Đuričin, kao i Nebojša Bošnjak, u ime izdavačke kuće Vina iz Francuske koja priprema dvojezičnu monografiju posvećenu Momi Kaporu.

Momo Kapor je čovek koji je pričao slike, ili slikao priče, svejedno – rekla je Ljilja Kapor, ističući da je on bio čovek renesansnih darova koji je sve što je znao, umeo i da napiše ili naslika na očaravajući način. Ona je dodala da je slike odabrala kontekstualno, u odnosu na prostor Kulturne stanice Svilara, koju je nazvala jedinstvenim prostorom ove vrste u našoj zemlji.

U nastavku programa dramska umetnica i Kaporova prijateljica Rada Đuričin pročitala je jednu kratku Mominu pesmu, kao i odlomak iz predstave „Halo Beograd”. Publika je ovu heroinu našeg glumišta pozdravila sa posebnim emocijama i aplauzom. Takože, u okviru izložbe predstavljen je i film o Momi Kaporu nastao u produkciji Zadužbine „Momčilo Momo Kapor”.

Momine slike možete pogledati do 6. januara, svakoga dana od 10 do 20 sati, osim 1. i 2. januara. Takođe biće organizovano i stručno vođenje kroz izložbu, 4. januara u 13 časova.

Foto: Marko Pudić