Urbane bašte kao stalna postavka na platou Kulturne stanice Svilara


Urbane bašte od danas će biti stalna postavka na platou Kulturne stanice Svilara.

Naime, učenici prvog i drugog razreda Osnovne škole „Ivan Gundulić“, koji već niz godina uzgajaju svoje biljke, zajedno sa koordinatorkama Veselom Mačkić i Aleksandrom Ičević, oformili su urbane bašte na platou Svilare. Na ovaj način, deca će ubuduće imati mogućnost da svakodnevno neguju biljke, a otvaraju se i veće mogućnosti saradnje starijih i mlađih pokolenja almaškog kraja.

Biljke su učenici sami sejali, rasađivali, negovali a onda i posadili u urbanim baštama Kulturne stanice Svilara.

Savremeni način života i pandemijska kriza pojačala je čovekovu potrebu da se vrati prirodi. Međutim gradsko okruženje u kojem dominira beton, ograničen slobodan prostor ne olakšava potrebama za zelenim površinama. Biljke se mogu gajiti i u teglicama, saksijama, sudovima, konzervama dečje hrane, drvenim sanducima na simsu prozora, balkonima, krovnim vrtovima i slično. Ovakav način uzgoja biljaka ima svoje brojne prednosti.

U većim gradovima postoje baštenske inicijative koje promovišu urbano baštovanstvo, a građani već uveliko gaje poljoprivredne biljke u okviru svojih domova i šire znanje međusobno, što podstiče sve veći broj ljudi da pokrenu svoju proizvodnju. Ovaj momenat je veoma ključan za Almaški kraj s obzirom na to da je u prošlosti svako domaćinstvo imalo svoju baštu u okviru dvorišta.

Bašte imaju i edukativan karakter te mnoštvo benefita: socijalni (mesto okupljanja komšija i prijatelja), sanitarni (zeleni delovi biljke povoljno utiču na odnos kiseonika i ugljen-dioksida u okruženju) i terapeutski – bojama, mirisom i ukusom okrepljuju.

Organizatori projekta su Udruženje „Almašani“ i Osnovna škola „Ivan Gundulić“, a partneri su Kulturna stanica Svilara i Srpsko narodno pozorište.

Posebnu zahvalnost izražavamo radnicima Depoa za izradu scenografije SNP-a koji su izradili kontejnere za biljke, kao i Radoslavu Milenkoviću, reditelju i Miljeni Vučković, scenografkinji predstave „Ivona – kneginja Burgundska“, koji su dali saglasnost za korišćenje delova scenografije ove predstave.

 

Foto: Uroš Dožić