Урбане баште као стална поставка на платоу Културне станице Свилара


Урбане баште од данас ће бити стална поставка на платоу Културне станице Свилара.

Наиме, ученици првог и другог разреда Основне школе „Иван Гундулић“, који већ низ година узгајају своје биљке, заједно са координаторкама Веселом Мачкић и Александром Ичевић, оформили су урбане баште на платоу Свиларе. На овај начин, деца ће убудуће имати могућност да свакодневно негују биљке, а отварају се и веће могућности сарадње старијих и млађих поколења алмашког краја.

Биљке су ученици сами сејали, расађивали, неговали а онда и посадили у урбаним баштама Културне станице Свилара.

Савремени начин живота и пандемијска криза појачала је човекову потребу да се врати природи. Међутим градско окружење у којем доминира бетон, ограничен слободан простор не олакшава потребама за зеленим површинама. Биљке се могу гајити и у теглицама, саксијама, судовима, конзервама дечје хране, дрвеним сандуцима на симсу прозора, балконима, кровним вртовима и слично. Овакав начин узгоја биљака има своје бројне предности.

У већим градовима постоје баштенске иницијативе које промовишу урбано баштованство, а грађани већ увелико гаје пољопривредне биљке у оквиру својих домова и шире знање међусобно, што подстиче све већи број људи да покрену своју производњу. Овај моменат је веома кључан за Алмашки крај с обзиром на то да је у прошлости свако домаћинство имало своју башту у оквиру дворишта.

Баште имају и едукативан карактер те мноштво бенефита: социјални (место окупљања комшија и пријатеља), санитарни (зелени делови биљке повољно утичу на однос кисеоника и угљен-диоксида у окружењу) и терапеутски – бојама, мирисом и укусом окрепљују.

Организатори пројекта су Удружење „Алмашани“ и Основна школа „Иван Гундулић“, а партнери су Културна станица Свилара и Српско народно позориште.

Посебну захвалност изражавамо радницима Депоа за израду сценографије СНП-а који су израдили контејнере за биљке, као и Радославу Миленковићу, редитељу и Миљени Вучковић, сценографкињи представе „Ивона – кнегиња Бургундска“, који су дали сагласност за коришћење делова сценографије ове представе.

 

Фото: Урош Дожић