Skriveni kutak dečje mašte: Almaške kulturne radionice u KS Svilara


Kulturno nasleđe Almaškog kraja inspiracija je serije dečjih radionica pod nazivom „Almaške kulturne radionice“ tokom kojih su đaci OŠ „Đura Daničić“ uživali projektujući svoj unutrašnji svemir kroz boje, oblike i kreativan rad.

Da je lepota kreativnosti u dopuštanju mašte da nas vodi i iznenadi krajnjom destinacijom, deca su shvatila već na prvoj u nizu radionica koje su održane u oktobru i novembru ove godine u Kulturnoj stanici Svilara. Tada su se oprobali u crtanju tušem, a već naredne nedelje zabavljali su se oblikujući glinu i pretvarajući je u razne predmete koji predstavljaju građevine i arhitekturu Almaškog kraja. Na pretposlednjem druženju mladi učesnici su rešavali zagonetke, smejali se vicevima i anegdotama iz života poznatih ličnosti. Književnica Melanija Rimar, održala je četvrtu radionicu i uvela mališane u svet rusinske književnosti predstavivši im časopis „Zagradka” i čitajući im prozu i poeziju prevedenu sa rusinskog na srpski jezik.

Zahvaljujući ovim inspirativnim aktivnostima mališani su dobili priliku da se upoznaju sa svojim sposobnostima i pretoče svoje želje i zamisli u umetničko delo. Sa đacima su se družili i nesebično prenosili svoje znanje: Udruženje „Almašani“, Mesna zajednica Podbara, Gradska biblioteka i Škola za dizajn „Bogdan Šuput“.