Buđenje ekološke svesti kroz umetnost


Izložba instalacija od recikliranog otpada „Strange Views: Graz and Novi Sad 2020/2021“ otvorena je u sredu u Kulturnoj stanici Svilara.

Sakupljanjem otpada, koji su kroz kreativno promišljanje i rad i razmenu fotografija i video zapisa kao uputstava na realiciji Grac – Novi Sad pretvorili u instalacije, umetnici su želeli da skrenu pažnju javnosti na globalno uništavanje životne sredine i klimatske promene, kao i da jezikom umetnosti podstaknu promene u društvu.

Na otvaranju publici su se obratili Ulrike Šuster, istoričarka umetnosti i stručnjakinja za muzejsko obrazovanje i Armin V. Nimra-Rukebauer, predsednik Austrijskog udruženja vizuelnih umetnosti Štajerska i kustos izložbe. O srpsko-austrijskoj saradnji i više o samoj izložbi pročitajte u intervjuu sa Nimora-Rukebauerom na linku.

Ova izložba deo je dugoročne saradnje između srpskog i austrijskog udruženja, SULUV (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i BVBK (Austrijsko udruženje vizuelnih umetnosti Štajerska), koja godinama unazad podrazumeva zajedničke izložbe i razmenu umetnika, a sada im se, u realizaciji, pridružila i organizacija „arTTension” iz Graca i Austrijski kulturni forum.

Projekat „Strange Views“ zamišljen kao mreža srpskih i austrijskih umetnika koja podrazumeva kulturnu razmenu, razvijen je još 2017. godine, sa ciljem izgradnje mosta između Srbije i Austrije.

Izložba će biti otvorena do 25. juna 2021. godine, a posetioci je mogu pogledati svakog radnog dana i vikendom u periodu od 10 do 18 časova.

 

Foto: Uroš Dožić