Буђење еколошке свести кроз уметност


Изложба инсталација од рециклираног отпада „Strange Views: Graz and Novi Sad 2020/2021“ отворена је у среду у Културној станици Свилара.

Сакупљањем отпада, који су кроз креативно промишљање и рад и размену фотографија и видео записа као упутстава на реалицији Грац – Нови Сад претворили у инсталације, уметници су желели да скрену пажњу јавности на глобално уништавање животне средине и климатске промене, као и да језиком уметности подстакну промене у друштву.

На отварању публици су се обратили Улрике Шустер, историчарка уметности и стручњакиња за музејско образовање и Армин В. Нимра-Рукебауер, председник Аустријског удружења визуелних уметности Штајерска и кустос изложбе. О српско-аустријској сарадњи и више о самој изложби прочитајте у интервјуу са Нимора-Рукебауером на линку.

Ова изложба део је дугорочне сарадње између српског и аустријског удружења,СУЛУВ (Савез удружења ликовних уметника Војводине) и БВБК (Аустријско удружење визуелних уметности Штајерска), која годинама уназад подразумева заједничке изложбе и размену уметника, а сада им се, у реализацији, придружила и организација „arTTension”  из Граца и Аустријски културни форум.

Пројекат „Strange Views“ замишљен као мрежа српских и аустријских уметника која подразумева културну размену, развијен је још 2017. године, са циљем изградње моста између Србије и Аустрије.

Изложба ће бити отворена до 25. јуна 2021. године, а посетиоци је могу погледати сваког радног дана и викендом у периоду од 10 до 18 часова.

 

Foto: Uroš Dožić