Dela najvećih slikara naivnog slikarstva prvi put u javnosti u KS Svilara


iz dva ugla

Izložba „Iz dva ugla“, koja će obuhvatiti radove jednih od najvećih imena naivnog slikarstva kod nas – Zuzane Halupove i Martina Jonaša biće otvorena u Kulturnoj stanici Svilara, u utorak, 19. oktobra u 18 časova.

U čast 20 godina od smrti Zuzane Halupove, najpoznatije žene naivnog slikarstva u svetu i ambasadorke UNICEF-a i 25 godina od smrti Martina Janoša, najvećeg i najcenjenijeg naivnog slikara u Kovačici, čiji su radovi stigli do brojnih svetskih galerija, upravo će izložba u KS Svilara prvi put predstaviti publici mnoštvo reprezentativnih dela dvoje najpoznatijih slikara kovačičke škole naivne umetnosti, koja potiču iz privatnih zbirki i zbirki kolekcionara i ustanova.

Projekat je finansijski podržan od strane Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu iz Bratislave i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vojvodine.

Udruženje građana Naiva Art Kult nalazi se u svetski poznatoj metropoli naive Kovačici i funkcioniše od 2014. godine. Osnovano je sa ciljem da očuva, prezentuje i promoviše naivnu umetnost i umetnost uopšte. Prezentacija se odvija kroz izložbe, predavanja, radionice i štampani promotivni materijal, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Do danas je organizovano više od stotinu izuzetnih izložbi (od kojih deset ima međunarodni karakter), objavljeno je dosta publikacija i nekoliko naučnih skupova, kao i na desetine pratećih manifestacija (umetničke simpozijume, umetničke radionice za decu i odrasle osobe).