Otvaranje izložbe „Fantastika Ateljea 61 Bosiljem” u četvrtak u Svilari


Fantastika Ateljea 61 Bosiljem

Povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja, Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“ uveličaće ovaj važan jubilej otvaranjem izložbe „Fantastika Ateljea 61 Bosiljem“, autorke Jelene Đorđević, u četvrtak, 11. marta, u 12 sati u Kulturnoj stanici Svilara.

Postavka je sačinjena od 13 tapiserija Ilije Bašičevića Bosilja, nastalih u periodu od 1967. do 1975. godine, upravo u Ustanovi za izradu tapiserija.

Tokom trajanja izložbe planirana su stručna vođenja, 16. marta od 17 sati i 19. i 29. marta od 16 sati, koja će voditi dr Ivana  Bašičević Antić i kustoskinja „Ateljea 61“ i autorka Jelena Đorđević. Takođe, 24. i 25. marta od 12 do 14 sati biće organizovane radionice u okviru kojih će tkalje-specijalistkinje umetničkog tkanja „Ateljea 61“ svim zainteresovanim demonstrirati na malim, horizontalnim razbojima tehnike tkanja, i uvesti ih u kreativni deo koautorstva u stvaranju tapiserije, od kartona umetnika do finalnog dela.

Posetioci će i sami imati prilike da se oprobaju u stvaranju ovog jedinstvenog vizuelnog umetničkog medija. Za kustoska vođenja, kao i radionice, svi zainteresovani se mogu prijaviti putem mejla [email protected].

Nastala u konvergiranju francuske i flamanske bogate tradicije i domaćeg nasleđa ćilimarske tehnike tkanja na razboju, tapiserija kao vizuelni medij, mlada je likovna disciplina u Srbiji. Ipak, u svom šezdesetogodišnjem postojanju ona je prešla zavidan razvojni put od prvih pionirskih, ponešto naivnih pokušaja i eksperimenata, do sasvim autentičnih i originalnih ostvarenja, koji prate savremene svetske umetničke tokove.

Ilija Bašičević – Bosilj pobuđuje veliko interesovanje u pogledu svog stvaralaštva, od trenutka njegove afirmacije kao samoniklog umetnika, koji se potom, etablirao u 50 najpoznatijih svetskih predstavnika tzv. Art brut-a (marginalne umetnosti), do današnjih dana kada su njegova dela i na dalje predmet revalorizacija, teoretskih promišljanja i kritike. Upravo kakva je i recepcija, „Ateljea 61“ u evropskim i svetskim okvirima, kao jedine ustanove profilisane kao kompleksni tapiserijski centar na prostoru Zapadnog Balkana.

Jedinstvena ustanova za izradu tapiserija počela je sa radom 28. februara 1961. godine, kao zanatska radnja za proizvodnju tapiserija, čiji naziv „Atelje 61“ ukazuje i podseća, kao svojevrsna vizit-karta, na godinu osnivanja. U ispražnjene prostorije ateljea Boška Petrovića na gornjem platou Petrovaradinske tvrđave, takozvanoj Dugoj kasarni, unesen je već u aprilu 1961. prvi, specijalno konstruisani razboj za izradu tapiserije klečanom tehnikom.

Saradnici na ovom projektu Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61“ su Fondacija „Ilija & Mangelos“ i Kulturna stanica Svilara.

Izložba će trajati do 16. aprila, a posetioci je mogu pogledati u toku radnog vremena Kulturne stanice Svilara, što je od 10 do 18 sati.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.