Otvorena izložba Britanske ambasade i SKC Novi Sad u Svilari


Izložba „Osamdesete“ koju je, pod pokroviteljstvom Britanske ambasade, pripremio kreativni tim Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada, biće otvorena do nedelje, 4. jula u Kulturnoj stanici Svilara.

Ova izložba prikazuje uticaj koji su britanska muzika, umetnost, nauka, sport imali na društveni život u Srbiji, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, osamdesetih godina prošlog veka. Iz ovih kontakata su se kasnije razvili zajednički projekti, primeri umetničke i druge saradnje, a ostvaren je i trajan uticaj na lokalne scene, akademsku i umetničku zajednicu.

Izložba obuhvata panele na kojima su fotografije gostovanja i poseta brojnih britanskih pisaca, reditelja, umetnika, naučnika i sportista, kao što su ekskluzivne fotografije sa koncerata Eltona Džona, benda Dajer Strejts, grupe Motorhed, Pitera Grina i drugih.

U Muzeju savremene umetnosti, u to doba, gostovala je izložba skulptora Berija Flanegana, potom fotoreportera Bilija Branta, grafike Džima Kejva, a na pozorišnoj sceni osamdesetih neretka pojava su bila gostovanja najpoznatijih britanskih trupa u predstavama kao što su bile „Surovi vrt”, „San letnje noći“ i „Klovnovi”.

Deo postavke su i nezaobilazne fotografije koje svedoče o fudbalskim utakmicama srpskih i engleskih timova, kao i reprezentacija iz Ujedinjenog Kraljevstva i Jugoslavije.

Ova izložba je do sada prikazana samo jednom prilikom, i to zvanicama koje su prisustvovale obeležavanju Kraljičinog rođendana u Beogradu u leto 2019. godine.

U okviru posete Britanske pop-up (pokretne) ambasade Novom Sadu 1. i 2. jula, pored otvaranja izložbe, održane su i promocija programa stipendija Čivning (Chevening) za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, kao i radionica o baštovanstvu u urbanim uslovima. Pored toga, emitovan je film Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, te upriličena poseta Koviljsko-petrovaradinskom ritu, tj. manastiru Kovilj.

Izložbu Britanske ambasade svi zainteresovani mogu da posete u Kulturnoj stanici Svilara i tokom vikenda, do nedelje 4. jula, svaki dan od 10 do 18 sati.

 

Foto: Uroš Dožić