Отворена изложба Британске амбасаде и СКЦ Нови Сад у Свилари


Изложба „Осамдесете“ коју је, под покровитељством Британске амбасаде, припремио креативни тим Студентског културног центра из Новог Сада, биће отворена до недеље, 4. јула у Културној станици Свилара.

Ова изложба приказује утицај који су британска музика, уметност, наука, спорт имали на друштвени живот у Србији, односно тадашњој Југославији, осамдесетих година прошлог века. Из ових контаката су се касније развили заједнички пројекти, примери уметничке и друге сарадње, а остварен је и трајан утицај на локалне сцене, академску и уметничку заједницу.

Изложба обухвата панеле на којима су фотографије гостовања и посета бројних британских писаца, редитеља, уметника, научника и спортиста, као што су ексклузивне фотографије са концерата Елтона Џона, бенда Дајер Стрејтс, групе Моторхед, Питера Грина и других.

У Музеју савремене уметности, у то доба, гостовала је изложба скулптора Берија Фланегана, потом фоторепортера Билија Бранта, графике Џима Кејва, а на позоришној сцени осамдесетих неретка појава су била гостовања најпознатијих британских трупа у представама као што су биле „Сурови врт”, „Сан летње ноћи“ и „Кловнови”.

Део поставке су и незаобилазне фотографије које сведоче о фудбалским утакмицама српских и енглеских тимова, као и репрезентација из Уједињеног Краљевства и Југославије.

Ова изложба је до сада приказана само једном приликом, и то званицама које су присуствовале обележавању Краљичиног рођендана у Београду у лето 2019. године.

У оквиру посете Британске поп-уп (покретне) амбасаде Новом Саду 1. и 2. јула, поред отварања изложбе, одржане су и промоција програма стипендија Чивнинг (Чевенинг) за постдипломске студије на британским универзитетима, као и радионица о баштованству у урбаним условима. Поред тога, емитован је филм Сер Дејвида Атенбороа о климатским променама, те уприличена посета Ковиљско-петроварадинском риту, тј. манастиру Ковиљ.

Изложбу Британске амбасаде сви заинтересовани могу да посете у Културној станици Свилара и током викенда, до недеље 4. јула, сваки дан од 10 до 18 сати.

 

Фото: Урош Дожић