Putovanje od kamenog do metalnog doba


U nedelju 31. oktobra posetioci Kulturne stanice Svilara imali su priliku da prisustvuju promociji CD izdanja „Putovanje do početaka”, kompozitora Ljubomira Nikolića, na kojem su se mogli čuti rekonstruisani instrumenti stari 20.000 godina.

Na ovom posebnom muzičkom događaju publika je uživala u kompozicijama koje su zapravo bazirane na „igri” sa zvukovima praistorije, a koje je autor istraživao više godina, ne bi li, na kraju, kreirao jedinstvenu kolekciju praistorijske muzike i zajedno je u kombinaciji sa elektronskom preneo na kompakt disk izdanje, u saradnji sa nekoliko značajnih muzeja u Evropi i Univerzitetom u Sauthtemptonu.

Kako autor zamišlja prvu „muziku” mogli smo da čujemo tokom projekcije njegovog CD-a, a kasnije i kroz prezentaciju video materijala, odnosno slika sa arheoloških nalazišta su, kao što su Lepenski Vir u Srbiji, Muzej regiona Gvozdenih vrata u Rumuniji, Muzej kulture Vučedol u Hrvatskoj i Muzej Matrice u Mađarskoj.

Treći deo večeri bio je rezervisan za tribinu, te je publika proputovala od kamenog do metalnog doba, zajedno sa sa autorom Ljubomirom Nikolićem, etnomuzikološkinjom Julijanom Baštić, muzikološkinjom i moderatorkom Branislavom Trifunović i Bojanom Milinkovićem, etnomuzikologom i multi-instrumentalistom.

Projekat „Putovanje do početaka” istražio je nove načine tumačenja nasleđa u cilju podsticanja poštovanja praistorijskih kultura i svih njihovih oblika i diverziteta u javnosti.