Путовање од каменог до металног доба


У недељу 31. октобра посетиоци Културне станице Свилара имали су прилику да присуствују промоцији ЦД издања „Путовање до почетака”, композитора Љубомира Николића, на којем су се могли чути реконструисани инструменти стари 20.000 година.

На овом посебном музичком догађају публика је уживала у композицијама које су заправо базиране на „игри” са звуковима праисторије, а које је аутор истраживао више година, не би ли, на крају, креирао јединствену колекцију праисторијске музике и заједно је у комбинацији са електронском пренео на компакт диск издање, у сарадњи са неколико значајних музеја у Европи и Универзитетом у Саутхтемптону.

Како аутор замишља прву „музику” могли смо да чујемо током пројекције његовог ЦД-а, а касније и кроз презентацију видео материјала, односно слика са археолошких налазишта су, као што су Лепенски Вир у Србији, Музеј региона Гвоздених врата у Румунији, Музеј културе Вучедол у Хрватској и Музеј Матрице у Мађарској.

Трећи део вечери био је резервисан за трибину, те је публика пропутовала од каменог до металног доба, заједно са са аутором Љубомиром Николићем, етномузиколошкињом Јулијаном Баштић, музиколошкињом и модераторком Браниславом Трифуновић и Бојаном Милинковићем, етномузикологом и мулти-инструменталистом.

Пројекат „Путовање до почетака” истражио је нове начине тумачења наслеђа у циљу подстицања поштовања праисторијских култура и свих њихових облика и диверзитета у јавности.