Промоција монографије и изложба радова Владимира Величковића


Дуго чекана монографија „Владимир Величковић – Peinture / Paintings / 1966 – 2019” у издању Vina Productions из Француске биће промовисана у понедељак 27. септембра 2021. у Културној станици Свилара, са почетком у 19 часова. Програм се реализује у оквиру недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе.

Публици ће се обратити издавач Небојша Бошњак и гошћа из Француске, ауторка текста Лидиа Харамбург, чланица Француске Академије уметности. Концепт монографије осмислио је уметников син Вук Величковић, а за дизајн је заслужан Futro Design Studio.

Представљање монографије прати и изложба радова Владимира Величковића у оквиру које ће публика моћи да види два уља на платну, две цртежа и седам графика – међу којима се налазе један диптих и један триптих.

Изложба траје до 11. октобра 2021. и публика је може погледати сваког дана, укључујући и викенде, од 10 до 20 сати.

Монографију ће бити могуће купити у Свилари за време трајања изложбе, а до 11. октобра биће приређени и занимљиви пратећи програми.

Владимир Величковић био је један од најеминентнијих српских сликара и представник нове фигурације. Завршио је архитектонски факултет у Београду и 1966. се преселио у Париз. Био је професор Éцоле натионале супериеуре дес Беауx-Артс, члан САНУ и члан Француске академије лепих уметности. Одликован је највишим француским признањем из области културе и уметности.