Родна равноправност је ствар промене у понашању сваког од нас


Веће умрежавање организација које реализују активности у области превенције насиља, едукација деце и младих, оснаживање жена, али и умрежавање са институцијама и доносиоцима одлука на свим нивоима – најважнији су закључци округлог стола „Равноправне“ одржаног у Културној станици Свилара, у организацији Новосадске женске иницијативе.

Учеснице округлог стола сагласне су да је превентивне активности, у контексту заштите од родно заснованог насиља, потребно реализовати на време како би стереотипи почели да се мењају, те да је родна равноправност ствар промене у понашању сваког од нас. Округли сто био је и једна врста осврта на присутност насиља у породици током пандемије и изолације. Не бележи се статистички значајан пораст насиља у породици, али ситуација са изолацијом и кризом која се тиче коронавируса, допринела је већој анксиозности, до тога да је све више проблема у међуљудским односима.

Учеснице окрулог стола биле су: председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић, представница женске одборничке мреже Скупштине Града Новог Сада Лена Нешовић, представнице Амбасаде Краљевине Холандије у Републици Србији Александра Калинић и Ана Ситске Бринкс, руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду др Нада Падејски Шекеровић, затим Добрила Марковић из удружење грађана „Слобода нема цену“, Едит Вереш из Центра за друштвени развој „Комплексус“, Катарина Маринковић из удружења грађана „Youth FEST“, Светлана Прокић из Института за медијацију, преговарање и јавне политике, Милана Берић из Новосадске женске иницијативе и социолошкиња, Ана Патаки.

На округлом столу представљене су досадашње реализоване активности иницијативе, али и остварени резултати, као и званични подаци Републичког завода за статистику који говоре да је од почетка 2021. године шест жена страдало од руку партнера. Поред тога што се теже запошљавају, да би имале исту плату као мушкарци, година би требало да има 13 месеци.

Округли сто „Равноправне“ део је пројекта „Fight4Woman“ Новосадске женске иницијативе, који је подржала Амбасада Краљевине Холандије у Републици Србији.

Новосадска женска иницијатива основана је маја 2010. године и ради на институционалном оснаживању механизама за остваривање родне равноправности кроз различите едукативне програме, промовише концепт равноправности полова и политике једнаких могућности за све грађанке и грађане. Спроводи конкретне акције које доприносе елиминацији насиља над женама, стварању услова за запошљавање и самозапошљавање жена.

 

Фото: Новосадска женска иницијатива