Тиан Зен: Кад говорим другима о Србији, причам им о природи и лепоти


Последњих неколико година сведочимо чврстој вези између Кине и Србије која се односи на јачање билатералних односа из области културе и размене културних садржаја ових земаља. 

У том светлу, од 6. до 20. маја у Културној станици Свилара биће уприличена презентација радова кинеских и српских фотографа у оквиру Петог кинеско-спрског фотографског фестивала младих, у организацији Асоцијације за размену едукативног садржаја између Кине и Србије, Академије уметности Нови Сад, Етнографског музеја Београд, Универзитетске библиотеке Београд, БЕЛДОКС-а и Културне станице Свилара.

У периоду од 6. до 12. маја, у оквиру ове манифестације, новосадска публика ће моћи да погледа и филмове у оквиру недеље кинеског документарног филма.

Један од организатора, Тиан Зен, каже да је циљ фестивала на почетку био врло једноставан – да локални становници сазнају више о Кини, младим кинеским фотографима и кинеској култури.

Бавим се културном и образовном разменом између две земље. Доводим кинеске студенте у Србију, а моја жеља је и да српски пријатељи сазнају више о Кини. Најдиректнији начин за упознавање места је путем фотографије и филма”, истиче Зен и додаје:

После прве посете Србији, заволео сам ову земљу и дошао сам на мастер студије. Кад причам о Србији својим пријатељима, говорим им о природи и лепоти, људима који су једноставни и симпатични и морам да кажем, врло слични мом народу”.

У току две недеље, новосадска публика ће видети осам филмова као и 57 радова у оквиру изложбе, између осталог и два српска уметника – Ање Јурце и Миљана Секулића.

Четири филма говоре о кинеској влади и борби људи против коронавируса. Желимо да покажемо да смо патили, али некако смо успели да контролишемо губитак у најмањој мери. Како људи реагују на ситуацију, и како се политике могу разликовати, али сврха треба да буде иста – да заштите себе и људе око себе. Друга два филма говоре о променама у животу људи у сиромашним регионима у Кини, уз примену владине и КПК политике против сиромаштва. Ове теме су најважније за Кину у 2020. години – борба против коронавируса и сиромаштво”, рекао је Зен и додао:

Када је реч о конкурсу, пристигло је преко 2000 дела младих фотографа са различитих универзитета и компанија. Пре конкурса, они можда ништа нису знали о Србији, али ускоро су пожелели да сазнају како Србија изгледа. Исто тако, и српски пријатељи су вероватно знали само за градове попут Пекинга, Шангаја, Хонгконга, али након изложбе и филмова сазнали су, на пример, за Нингбо, спознали су да у Кини има много сиромашних људи… И управо је то поента – сарадња увек полази од основних и једноставних информација. Били бисмо веома срец́ни када би кроз наше пројекте људи из обе земље могли да добију неко знање о другој земљи”.

Програм фестивала сви заинтересовани могу пронаћи ОВДЕ, где се налази и формулар за пријављивање за филмске пројекције. Пријаве су обавезне због епидемиолошке ситуације, а једна пријава важи за једно место на изабраном филму. Изложба ће бити доступна за јавност у Великој сали Културне станице Свилара сваког радног дана од 10 до 18 сати, осим последњег дана, 20. маја, када ће посетиоци моћи да је погледају од 10 до 12 сати.