Oslikavanje monumentalnih jaja na platou Svilare


uskršnje jaje

Projekat „Uskršnje jaje – dušom almaškom oslikano“ autorke Snežane Mandić okupio je proteklog vikenda mališane, ali i one starije, na platou Kulturne stanice Svilara.

Učesnici radionice, koja je realizovana u saradnji KS Svilara, Udruženja „Almašani“ i Osnovne  škole „Ivan Gundulić“, oslikavali su ogromna jaja od stiropora, pronalazeći inspiraciju u prirodi i tradiciji i služeći se simbolikom boja. Crvena boja je uspomena na Isusa Hrista i predstavlja veru i snagu; zelena je simbol mladosti, nade, rasta; zlatna – božanska priroda, snaga i mudrost; ljubičasta – moć, bogatstvo i dostojanstvenost; žuta predstavlja svetlost, sunčev sjaj, radost; plava nebo, slobodu i duhovnu širinu; bela bezgrešnost, nevinost, duševnu čistotu.

Finalni radovi biće izloženi do četvrtka 29. aprila na platou i u izlogu KS Svilara i možete ih pogledati u periodu od 10 do 18 sati.

Učesnici radionice bili su: predškolske ustanove „Bubamara“ i „Veverica“, osnovne škole „Sonja Marinković“, “Prva vojvođanska brigada“, „Dositej Obradović“, „Svetozar Marković Toza“, „Ivan Gundulić“, „Kosta Trifković“ iz Novog Sada, OŠ „Laza Kostić“ iz Kovilja, Karlovačka gimnazija iz Sremskih Karlovaca, Škola za dizajn „Bogdan Šuput“ i Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn“ iz Novog Sada.

Umetnici i likovni pedagozi koji su vodili radionicu: Danilo Vuksanović, Dimitrije Kolarević, Georg Redžek, Krstinja Radin, Tanja Maravić, Sonja Bregun, Jelena Tišma, Milica Vojvodić, Tanja Đaković, Natalija Bogunović, Nenad Kostić, Danijela Bogunović, Jovana Popović Benišek i Snežana Mandić.

 

Foto: V. Veličković