Otvorena izložba „Negativna svetlost” uz nastup Branke Parlić


Izložba umetničkih radova Srđana Šarovića „Negativna svetlost” otvorena je u utorak, 27. aprila u Kulturnoj stanici Svilara. Prikazana dela deo su doktorskog umetničkog projekta autora, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Projekat „Negativna svetlost” predstavlja iskustvo rata i posledice tog iskustva na ličnost umetnika, ali i na celokupno društvo, kulturu i umetnost. Fokusiranjem negativne svetlosti, autor postavlja pitanja o njima i daje nova i konstruktivna rešenja u pogledu razračunavanja sa traumatičnim posledicama.

Na izložbi je prikazana serija crteža apstraktne figuracije galerijskog formata u tehnici ulja na papiru, apstraktnih slika velikog formata u kombinovanoj tehnici, kao i video o radu.

Otvaranje izložbe na svojevrstan način upriličila je Branka Parlić, jedna od vodećih pijanistkinja posvećenih izvođenju nove muzike minimalizma i postminimalizma iz druge polovine 20. i prve decenije 21. veka.

Na otvaranju su govorili prof. dr Miloš Vujanović, mentor Šarovićeve doktorske disertacije i prof. dr Una Popović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Pogledajte kako je bilo na otvaranju, a izložbu „Negativna svetlost” možete da pogledate u Kulturnoj stanici Svilara 28. i 29. aprila. U sredu, 28. aprila, biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu, kao i upoznavanje i razgovor sa umetnikom u terminu od 18 do 20 časova.

Fotograf: Vladimir Veličković
Snimatelj: Stefan Dimić