Na dvogodišnjicu požara u Notr Damu otvorena izložba posvećena pariskoj katedrali


Vekovima je katedrala Notr Dam bila jedna od najvećih građevina zapadne civilizacije. Pred njom su prolaznici stajali opčinjeni, a za umetnike je ostala večita inspiracija.

Tako je i slikar Milivoj Ljubinković bio nadahnut ovim velelepnim zdanjem, te je u osam godina nacrtao preko sto crteža pariske katedrale. Njegova izložba „Notr Dam – urbani pejzaž”, otvorena je u četvrtak, 15. aprila u Kulturnoj stanici Svilara, na dvogodišnjicu ogromnog požara koji je zahvatio parisku katedralu. Izložbu možete pogledati do 10. maja, svakog dana od 10 do 18 sati.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera. 

Izložba „Notr Dam – urbani pejzaž“ realizovana je u organizaciji projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, i novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, koji ove godine obeležava svoj 70. rođendan.

 

Foto: Vladimir Veličković