Перформативна инсталација 3000мс


Јавно приказивање перформативне инсталације 3000мс део је докторског уметничког пројекта Раслојавање перцепције – уметничко дело сценског дизајна ауторке Милице Стојшић, настало под менторством др Романе Бошковић Живановић.

Рад 3000мс ће бити приказан 10. априла у Великој сали Културне станице Свилара у Новом Саду, и биће отворен за публику у периоду од 14 до 20 часова.

Због важећих ограничења окупљања број посетилаца је ограничен. Неопходно је да се заинтересовани посетиоци пријаве на мејл [email protected] најкасније до петка, 9. априла у 12 сати, уз напомену термина који би им одговарао у суботу 10. априла (14, 15, 16, 17, 18 или 19 сати). Сви посетиоци у обавези су да носе заштитне маске и држе дистанцу од минимум два метра.

Рад истражује доживљај времена у савременом свету, у којем бивање у садашњости представља непотребни вишак – у покушају да максимално искористимо сваки тренутак дана, непрекидно жртвујемо садашњост у жељи да успоставимо контролу над неизвесном будућношћу.

Време сата непрекидно брише и покорава нашу доживљену садашњост, стварајући непрекидни притисак да се у 24 сата или 7 дана нагура што више – доживљаја, обављених обавеза, решених проблема, виђања са пријатељима и љубавницима, или погледаних серија. Императив савременог друштва је никада не стати, не направити паузу, не подићи главу, или евентуално преиспитати систем у којем живимо.

Основна идеја рада 3000мс је преиспитивање темпоралности као фундаментално субјективног феномена, насталог услед наше склоности да доживљај света уређујемо као след догађаја у времену. На тај начин у питање можемо довести и екстерно наметнут притисак 24/7 времена сата, које за већину нас устројава и субјективни доживљај времена. Можемо ли враћањем времена у тело, поново освојити бивање у садашњости? Зашто смо толики робови времена, ако оно не постоји нигде, осим у нама?

Концепт, режија и сценски дизајн: Милица Стојшић
Камера: Александар Рамадановић
Видео монтажа: Драган Милутиновић
Дизајн звука: Теодора Ђурковић
Фотографија: Мирослав Живанов

Извођење рада помогли су: Сцен Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију, Нови Сад 2022 – Европска престоница културе и Културна станица Свилара.